28 maja 2016

Szybkie curry z kurczaka



Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. 😊 


Curry:
  • 500-600g piersi z kurczak lub mięsa z udek
  • ok. 350-400g mieszanki mrożonych warzyw chińskich
  • 1 cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 duży jogurt naturalny (ok. 400g) (można użyć także mleczka kokosowego)
  • 1 łyżeczka curry - do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki kurkumy - do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki imbiru - do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki kardamonu - do sosu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu - do sosu
  • 0,5 łyżeczki kuminu - do sosu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - do sosu
  • 0,5 łyżeczki chilli - do sosu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy - do sosu
  • 0,5 łyżeczki imbiru - do sosu
  • 1 łyżeczka curry - do sosu
  • 1 łyżeczka cukru - do sosu
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy do smażenia 
Tak naprawdę w tym daniu możecie zastosować tylko curry, imbir i chilli, ale ja lubię wzmocnić smak mieszanki dodatkową porcją aromatycznych przypraw.

Kurczaka pozbawiamy wszystkich błonek, chrząstek i tłuszczu i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy go do miski i zasypujemy przyprawami oraz odrobiną soli i pieprzu, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy na nią kurczaka i smażymy na dużym ogniu dosłownie 2 minuty, do uzyskania koloru z każdej strony. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.



Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy chwilę i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 1 minuty i dorzucamy mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa nieco zmiękną.


W szklance lub miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki jogurtu (lub mleczka kokosowego) i 5 łyżek bulionu drobiowego.

Do warzyw dorzucamy przygotowanego wcześniej kurczaka i wlewamy pozostały bulion. Zagotowujemy całość.

Następnie przesuwamy warzywa i kurczaka na boki pozostawiając kółeczko z bulionem na środku patelni, dodajemy zahartowany wcześniej jogurt (lub mleczko kokosowe) i energicznie mieszamy. Zagotowujemy. Następnie dodajemy pozostały jogurt (lub mleczko kokosowe).




Do gotującego się sosu dodajemy wszystkie przyprawy, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz. Całość gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut, do czasu, gdy sos nieco zgęstnieje.


Jeśli użyjecie w przepisie mleczka kokosowego, to co prawda danie będzie nieco bardziej kaloryczne, ale zyska też niesamowitego kokosowego aromatu - wybór należy do Was.

Danie podajemy z ryżem, kus-kusem lub chlebkiem naan (z TEGO przepisu). Smacznego!


Wydrukuj

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie połączenie przypraw. Już czuję ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, że curry jest bardzo aromatyczne :) no i za każdym razem może smakować inaczej - takie niespodzianki lubię! :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger