Buszując po Internecie znalazłam tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam!
Marynata do kurczaka:
- ok. 600g piersi z kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny lub grecki
- 1 ząbek czosnku
- 1 dymka
- sok z 0,5 limonki
- 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie)
- 1 łyżeczka chilli
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- ok. 0,3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc.
- 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie)
- 500ml passaty pomidorowej
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka przyprawy tikka masala
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Na tę samą patelnię wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki, w której marynowaliśmy kurczaka, w której została reszta jogurtu i przypraw dodajemy odrobinę sosu pomidorowego, by jogurt nie rozwarstwił się w sosie na patelni.
Następnie do sosu dolewamy pozostałości z marynaty i zagotowujemy całość. Ponownie do śmietanki wlewamy odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy zahartowaną śmietankę do sosu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia.
- 200g ryżu basmati (może być zwykły)
- 1 dymka
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- sok z limonki do smaku
- woda w razie potrzeby
Ryż zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sól do smaku oraz ok. pół łyżeczki brązowego cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając często.
Ryż powinien wchłonąć cały płyn, dlatego pilnujcie go i często mieszajcie, a gdy wchłonie już niemal całe mleczko kokosowe możecie dodać odrobinę wody (jeśli ryż będzie jeszcze twardy).
Chlebek naan:
- 500 g mąki
- ok. 300ml mleka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 200ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
Mąkę przesiewamy do sporej miski, a w środku robimy dołek. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej.
Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 1-1,5h.
Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 1-1,5h.
Na dnie piekarnika układamy blaszkę wypełnioną wodą lub naczynie żaroodporne z wodą, sprawi to, że chlebek nie będzie wysychał, pozostanie miękki i delikatny.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyrabiamy przez chwilę, następnie dzielimy na 10 równych kulek. Każdą z nich spłaszczamy i formujemy z nich łezkę.
Przed pieczeniem blachę smarujemy tłuszczem np. olejem koksowym i układamy na najwyższej półce piekarnika. Na raz pieczemy ok. 2-3 chlebki - w zależności od wielkości blachy.
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 10-12 minut
Po wyjęciu z piekarnika chlebki układamy na talerzu i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.
Ostrość kurczaka jest równoważona przez aromatyczny kokosowy ryż, a resztki sosu możecie wyjeść maczając w nim mięciutki chlebek naan. Pycha!
Po wyjęciu z piekarnika chlebki układamy na talerzu i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.
Ostrość kurczaka jest równoważona przez aromatyczny kokosowy ryż, a resztki sosu możecie wyjeść maczając w nim mięciutki chlebek naan. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz