Bardzo lubię smak kokosa, dlatego pomyślałam, że wykorzystanie go w batonach owsianych będzie dobrym pomysłem. I nie myliłam się - batony smakują jak kokosanki, a dodatek żurawiny sprawia, że są lekko kwaskowate, co równoważy ich słodycz. Polecam miłośnikom kokosowych smaków!
Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.
Batony kokosowo-owsiane:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 80g brązowego cukru
- 300g płatków owsianych
- 150g wiórków kokosowych
- 100g żurawiny
- 75g rodzynek
W misce łączymy płatki, kokosa oraz resztę dodatków. Wszystko przesypujemy do garnka i mieszamy z masą kokosową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem) i dokładnie ugniatamy.
Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 30 minut
Po wyjęciu z piekarnika batony chwilę studzimy i kroimy na 12 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Zaraz po upieczeniu batony mogą się kruszyć, ale po nocy w lodówce są w sam raz. Smacznego!
Dzięki za ten przepis, mam wrażenie, że go wypróbuję :D choć może w wersji z orzechami :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, bardzo mi miło :) na blogu jest więcej propozycji na takie batoniki owisane/muesli, także z orzechami :)
Usuń