5 maja 2016

Kokosowe batony owsiane



Bardzo lubię smak kokosa, dlatego pomyślałam, że wykorzystanie go w batonach owsianych będzie dobrym pomysłem. I nie myliłam się - batony smakują jak kokosanki, a dodatek żurawiny sprawia, że są lekko kwaskowate, co równoważy ich słodycz. Polecam miłośnikom kokosowych smaków!

Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.

Batony kokosowo-owsiane:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 80g brązowego cukru
  • 300g płatków owsianych
  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g żurawiny
  • 75g rodzynek
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Mieszamy wszystko podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru.



W misce łączymy płatki, kokosa oraz resztę dodatków. Wszystko przesypujemy do garnka i mieszamy z masą kokosową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem) i dokładnie ugniatamy.


Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 30 minut

Po wyjęciu z piekarnika batony chwilę studzimy i kroimy na 12 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Zaraz po upieczeniu batony mogą się kruszyć, ale po nocy w lodówce są w sam raz. Smacznego!

Wydrukuj

2 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis, mam wrażenie, że go wypróbuję :D choć może w wersji z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, bardzo mi miło :) na blogu jest więcej propozycji na takie batoniki owisane/muesli, także z orzechami :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger