Przepis, który zaoszczędza czas, ale nie oszczędza na smaku. Jeśli lubicie kurczaka, to w tej wersji przypadnie Wam do gustu chrupiąca panierka, która jest po prostu mniam! Szybki, prosty i smaczny obiad. 😊
Chrupiący kurczak:
- ok. 600g piersi z kurczaka
- 1-2 jajka (w zależności od wielkości)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty)
- 3 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki chilli
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance z ostatniego talerza. Na ostatnim talerzu układamy gotowe zapanierowane kotlety.
Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z każdymi dodatkami - frytkami, ziemniakami w mundurkach czy ryżem. My zjedliśmy go z mieszanką warzyw na patelnię oraz jogurtowym sosem. Pycha - polecam! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz