Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut.
Rożki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 200g serka śmietankowego (np. Almette)
- 200g owoców w żelu, konfitury lub dżemu
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 rozbełtane jajko
Na każdy kwadracik nakładamy 1 łyżkę serka i 1 łyżkę owoców (u mnie wiśnie w żelu). Następnie składamy je w trójkąt dociskając krawędzi do siebie. Następnie podwijamy je pod spód. Wszystkie rożki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Można posypać je odrobiną cukru pudru.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 15-20 minut - do czasu, gdy rożki ładnie się zrumienią
Świetnie smakują z kubkiem ulubionej kawy np. Inki, tak jak u mnie. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz