28 kwietnia 2016

Rożki ciasta francuskiego z serkiem i owocami



Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut.

Rożki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 200g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 200g owoców w żelu, konfitury lub dżemu
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 rozbełtane jajko
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami, ale wy możecie wymieszać serek z cukrem pudrem jeśli wolicie wypieki nieco słodsze w smaku.


Na każdy kwadracik nakładamy 1 łyżkę serka i 1 łyżkę owoców (u mnie wiśnie w żelu). Następnie składamy je w trójkąt dociskając krawędzi do siebie. Następnie podwijamy je pod spód. Wszystkie rożki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Można posypać je odrobiną cukru pudru.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 15-20 minut - do czasu, gdy rożki ładnie się zrumienią


Świetnie smakują z kubkiem ulubionej kawy np. Inki, tak jak u mnie. Smacznego! :)


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger