Uwielbiam masło orzechowe i gdy widzę jakiś przepis z jego użyciem, to wiem, że muszę spróbować. Bardzo lubię łączyć je z bananami lub, tak jak Amerykanie, z dżemem, ale z czekoladą smakuje równie dobrze. Poza tym małe porcje sprawiają, że te serniczki przyjemnie się je i dodatkowo cieszą oko.
Spód:
- 200g krakersów (ja użyłam herbatników pełnoziarnistych)
- 100g masła orzechowego
Krakersy lub herbatniki umieszczamy w woreczku z zamknięciem i kruszymy. Możemy do tego wykorzystać także malakser. Okruchy łączymy z masłem orzechowym. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy ok. 1 pełną łyżkę masy. Ugniatamy.
Z podanej ilości masy wystarczyło na 24 serniczki i zostało także na dekorację ich wierzchu. (Wszystko zależy od tego jak duża jest forma do muffinów)
Masa serowo-orzechowa:
- 500g twarogu sernikowego
- 2 duże jajka
- 140g brązowego cukru
- 180g masła orzechowego
- 45ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
UWAGA - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy krótko mikserem tylko do wymieszania wszystkich składników. Zbyt długie miksowanie może zbytnio napowietrzyć masę.
Masę przekładamy do papilotek z pokruszonymi ciastkami, pamiętając, by pozostawić miejsce na masę czekoladową na wierzchu.
Z podanej ilości masy wystarczyło mi na 24 mini serniczki.
Pieczenie:
Temperatura - 160ºC bez termoobiegu
Czas - 25-30 minut
Serniczki mogą lekko wyrosnąć, ale po wystudzeniu opadną. Pieczemy je do czasu, gdy masa serowa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- 55ml śmietany kremówki (30%)
- 85g czekolady mlecznej (ja użyłam 100g, można użyć także gorzkiej)
- 10g masła
- szczypta soli
Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Podgrzewamy niemal do zagotowania. Następnie do środka kruszymy czekoladę i dodajemy szczyptę soli. (Lubię podkreślić smak czekolady odrobiną soli) Nie mieszamy! Czekamy ok. 2 minuty. Dopiero po tym czasie wszystko mieszamy.
Ciepłą polewę rozprowadzić po serniczkach. Wierzch ozdobić resztą pokruszonych ciasteczek i np. orzeszkami solonymi lub gruboziarnistą solą. Schłodzić w lodówce do stężenia polewy czekoladowej. Gotowe!
Z podanej ilości wystarczyło mi czekolady do przyozdobienia ok. 16 serniczków.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz