Kolejny przepis na danie z wykorzystaniem makaronu, który ubóstwiam. Lasagne to danie legenda, każdy o nim słyszał, ale wciąż jest wiele osób, które jej nie próbowało. Wielka szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Nie jest trudna w przygotowaniu, może nie należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować!
Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm.
Sos boloński:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ok. 150g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 0,5 l passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące.
Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 25-30 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos beszamelowy, przepis na podstawowy i aromatyzowany beszamel znajdziesz TUTAJ.
Lasagne:
Formę smarujemy masłem, na jej dno wykładamy odrobinę sosu beszamelowego i rozprowadzamy równomiernie silikonową szpatułką po całym dnie. Na to kładziemy 4 płaty makaronu, które mogą na siebie minimalnie nachodzić, wylewamy na nie ok. 2 chochelki sosu bolońskiego, rozprowadzamy, wykładamy pokrojone suszone pomidory i posypujemy mozzarellą. Z kolejnymi 2 warstwami postępujemy w podany niżej sposób:
- 16 płatów makaronu lasagne
- 150g mozzarelli w wiórkach
- 50g startego parmezanu
- 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski (opcjonalnie)
Formę smarujemy masłem, na jej dno wykładamy odrobinę sosu beszamelowego i rozprowadzamy równomiernie silikonową szpatułką po całym dnie. Na to kładziemy 4 płaty makaronu, które mogą na siebie minimalnie nachodzić, wylewamy na nie ok. 2 chochelki sosu bolońskiego, rozprowadzamy, wykładamy pokrojone suszone pomidory i posypujemy mozzarellą. Z kolejnymi 2 warstwami postępujemy w podany niżej sposób:
- makaron
- sos beszamelowy
- mozzarella
- sos boloński
- suszone pomidory
Gdy wykorzystamy cały sos boloński, układamy na niego makaron, polewamy ostatnią porcją beszamelu i górę dania posypujemy startym parmezanem, który utworzy chrupiącą skorupkę. Gotowe - wstawiamy do piekarnika i pieczemy wg podanego niżej czasu. Smacznego! :)
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 20-25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz