W domu zawsze staram się mieć opakowanie lodów waniliowych, stanowią nie tylko świetną samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także idealnie przy wszelkiego rodzaju ciepłych deserach. W lodówce miałam jedno niezużyte ciasto francuskie i serek naturalny, a na półmisku 3 jabłka - wszystko wydało się jasne - robimy tartę... a raczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam na to zbyt wiele energii - deser iście ekspresowy.
Na 2 tarty:
- 3 jabłka (myślę, że gruszki też świetnie sprawdziłyby się w tym przepisie)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
- 2 łyżki serka naturalnego (lub twaróg sernikowy)
- 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 1 jajko rozbełtane z odrobiną mleka
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na blacie i przekrawamy na pół. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeśli nie macie do tego odpowiedniego oprzyrządowania, wystarczy, że przekroicie je na ćwiartki i wtedy wytniecie gniazda. Następnie kroimy je na plasterki. Serek mieszamy z cukrem z wanilią
Sposób 1 - tarta z cynamonem:
Pierwszą część ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy jego krawędzi (ok. 2 cm) z każdej strony. Przyciskamy je widelcem, a następnie tak zawinięte smarujemy ponownie jajkiem.
Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość posypujemy cynamonem i ok. 4 łyżeczkami brązowego cukru.
Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość posypujemy cynamonem i ok. 4 łyżeczkami brązowego cukru.
Sposób 2 - tarta z serkiem:
Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą, smarujemy jajkiem, zawijamy i nakłuwamy. Następnie na środek wykładamy serek naturalny połączony z cukrem, na masie układamy jabłka. Wszystko posypujemy ok. 1 łyżeczką brązowego cukru.
Obie tarty są wyśmienite, ta z cynamonem przypomina trochę szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami.
Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie.
Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie.
Pieczenie (dla obu tart):
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką
Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką
Tarty są gotowe, gdy wierzch jest przyrumieniony, a środek ciasta, na którym wyłożone są owoce zaczyna "oddychać", tzn. unosić się. Dół powinien być dobrze wypieczony. Smacznego!
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką
Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką
Tarty są gotowe, gdy wierzch jest przyrumieniony, a środek ciasta, na którym wyłożone są owoce zaczyna "oddychać", tzn. unosić się. Dół powinien być dobrze wypieczony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz