To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. 😍
Ciasto:- 4 duże jajka
- 0,75 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki (może być także pełnoziarnista)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wbijamy jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier i miksujemy na gładką, jasną masę. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki o średnicy ok. 26 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Jeśli zapomnieliście wyjąć jajka z lodówki przed przygotowywaniem ciasta, to wystarczy, że włożycie je na ok. 1 minutę do miseczki z ciepłą wodą. Po tym czasie jajka są gotowe do użycia. Uważajcie jednak, by woda nie była gorąca, bo zimna skorupka przy kontakcie z wrzątkiem może pęknąć!
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z dolną i górną grzałką (jeśli ciasto przypiecze się z góry, to wyłączcie górną grzałkę)Czas - ok. 20-25 minut
Nasączenie:
- 0,5 szklanki syropu z brzoskwiń lub 0,5 szklanki lekko osłodzonej herbaty
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny lub limonki
Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem.
Krem:
- 300g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette)
- 330ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, według uznania)
Do kremu użyłam jagodowo-malinowego serka Almette, jest on dość słodki, więc masy nie trzeba było specjalnie dosładzać. Jeśli jednak używacie zwykłego niesłodzonego serka, to zwiększcie ilość cukru pudru do 4-6 łyżek cukru - według Waszego uznania. W tym przepisie świetnie sprawdzi się też np. twaróg sernikowy.
Śmietankę przelewamy do miski, wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Gdy masa będzie już wystarczająco ubita, dodajemy do niej serek i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe!
Dodatki:- ok. 120g malin
- ok. 120g truskawek
- 1 opakowanie truskawkowej galaretki
Jak nie marnować jedzenia:
Kremu wychodzi dość
sporo, więc jeśli Wasza forma nie jest dość wysoka, to możecie zużyć
tylko jego część, a resztę wykorzystać do przygotowania szybkich deserów
w pucharkach.
Do przygotowania jednego pucharku potrzebujecie:
- 3 pokruszone herbatniki
- 3 truskawki lub inne owoce pokrojone w kostkę
- 3 łyżki masy śmietankowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz