Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.
Batony muesli:
- 200g masła
- 140g brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 200g płatków owsianych
- 250g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni)
- 100g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów
- 50g wiórek kokosowych
- 100g żurawiny
- 50g rodzynek
Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Następnie mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy.
Pieczenie:
Temperatura - 160ºC
Czas - ok. 30 minut, do czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu
Po wyjęciu z piekarnika kroimy batony na ok. 14-16 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia. Batony powinny być chrupiące, mogą się trochę kruszyć, ale i tak są pyszne i mega zdrowe!
Do mieszanki możecie użyć innych składników np. orzechów laskowych zamiast migdałów czy innych suszonych owoców zamiast rodzynek i żurawiny. Wszystko zależy od Waszego smaku.
Kilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren zainspirowała mnie do stworzenia czegoś słodkiego, ale ogółem jest to mix do wypieku chleba pełnoziarnistego bez mąki.
Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru, więc stanowi idealną propozycję dla dbających o linię. Ja do swojego dodałam także żurawinę.
Mieszankę Bakal 4 ziarna można kupić w Łodzi w sklepie E.Leclerc.
Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru, więc stanowi idealną propozycję dla dbających o linię. Ja do swojego dodałam także żurawinę.
Mieszankę Bakal 4 ziarna można kupić w Łodzi w sklepie E.Leclerc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz