22 marca 2016

Naleśniki z kremem mascarpone i owocami



Uwielbiamy naleśniki, pancakes, racuchy, placuszki etc. Jadamy je bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone i owocami. Prawdziwa gratka dla łasuchów. 😍

Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów.

Podstawowy przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ.

Krem mascarpone:
  • 250g opakowanie serka mascarpone
  • ok. 200g serka waniliowego lub naturalnego
Sos jest banalny w przygotowaniu, do miski przekładamy mascarpone, a następnie dodajemy serek. Mieszamy delikatnie. Jeśli nie macie pod ręką serka waniliowego, nada się jakikolwiek inny, który lubicie. Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę sosu, rozsmarowujemy po całości, zachowując odstęp od brzegów.


Składamy w trójkąty/koperty. Na wierzch kładziemy ulubione owoce - w naszym przypadku brzoskwinie z syropu oraz banany, możecie polać je także miodem lub ulubioną konfiturą.

Z podanej ilości sosu wystarczy na ok. 6-7 naleśników. Smacznego!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger