Wspólnie z Dominikiem uwielbiamy raz na miesiąc lub 2 zjeść kiełbasę z grilla, tak już mamy. Jednak aura nie zawsze temu sprzyja, wtedy przydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem. Jest to zatem przepis na pyszny i smaczny obiad dla każdego. Sałatka grecka naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia. 😉
Sos piwno-cebulowy:
- 3 cebule
- 250ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju kokosowego
Kiełbasa w pikantnej marynacie:
- ok. 10-12 kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy marynatą i układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym.
Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać.
Pieczenie:
Temperatura - 190ºC
Czas - ok. 20 minut z termoobiegiem, 10 minut z górną grzałką i grillem
W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki.
Sałatka "grecka":
- 1 sałata lodowa lub ulubiony miks sałat
- 4-5 pomidorów malinowych
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
- 1 opakowanie sera feta
Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej ulubioną mieszankę sałat lub w przypadku sałaty lodowej - myjemy ją, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a następnie jeszcze raz na pół. Ogórka obieramy, przekrawamy na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona. Przekrawamy na pół wzdłuż i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w paseczki, a następnie w kostkę. Wszystko wrzucamy do sałaty. Serek kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy.
Tę sałatkę podaję z naszym ulubionym sosem bazie jogurtu naturalnego, który dodajemy niemal do wszystkiego.
Sos jogurtowy:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano, bazylii, tymianku lub inne ulubione zioła
Wszystko wykładamy na talerz, kiełbasę podajemy z ulubioną musztardą, ketchupem lub sosem i świeżym pieczywem. To bardzo prosty i mało wyrafinowany obiad, ale czasami każdy ma ochotę na kiełbasę z grilla. 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz