Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym stole.
Jajka z farszem pieczarkowym:
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.
Następnie dodajemy łyżkę masła, które cudownie wydobywa smak pieczarek, wrzucamy pieczarki. Solimy je, by puściły wodę. Całość przykrywamy na mniej więcej 2 minuty. Pieczarki powinny puścić wodę, dlatego pokrywkę zdejmujemy, zmniejszamy ogień i smażymy je mieszając od czasu do czasu do momentu, gdy wchłoną cały płyn.
Pod koniec smażenia próbujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyłączamy gaz i zostawiamy do wystygnięcia.
Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki. Do miski dodajemy wystudzone pieczarki, majonez. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Połówki jajek układamy na półmisku/paterze/talerzu i wykładamy na nie farsz. Smacznego
Jak nie marnować jedzenia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz