Sos beszamelowy to totalna podstawa. Idealny do zapiekania lasagne, naleśników, makaronów, a także jako baza do sosu serowego. Ja przyrządzam go z mlekiem normalnym lub aromatyzowanym cebulą i liściem laurowym, by dodać mu głębszego aromatu. Dzięki temu sosy na jego bazie zyskują dodatkowego wymiaru. Niezbędny w każdej kuchni.
Beszamel podstawowy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Po dodaniu całego mleka wyłączamy gaz i dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotowe!
Jeśli chcecie, by beszamel zyskał dodatkowego niesamowitego aromatu, to użyjcie do jego zrobienia aromatyzowanego mleka. Ta wersja sosu idealnie nadaje się jako baza do tworzenia sosu i dipu serowego. Użyjcie ulubionego rodzaju sera i zapiekajcie w nim wszystko, do woli! 😊
Aromatyzowane mleko:
- 650ml mleka 2%
- 1 mała cebulka
- 2 liście laurowe
W tym przepisie nieco zwiększamy proporcję, gdyż ewentualny dodatek sera wymaga więcej płynu.
Beszamel aromatyzowany:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- aromatyzowane mleko
- 1/3 gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Jeśli robimy sos serowy na sam koniec dodajemy ulubione jego rodzaje i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz